COLUMN JAN BOSKAMPFIT

Het is duidelijk dat het voetbal van Feyenoord nog stukken beter kan dan wat de ploeg in de eerste maanden van het seizoen heeft laten zien. Het hielp wat dat betreft niet mee dat Feyenoord het seizoen moest beginnen met een aantal geblesseerde spelers. Het is heel goed nieuws dat de ziekenboeg inmiddels bijna helemaal leeg is en vrijwel iedereen fit is voor de belangrijke weken die eraan komen.


Voor een trainer is het alleen maar leuk om zoveel spelers ter beschikking te hebben, al weet ik uit ervaring dat het ook wel eens goed uit kan komen als er wat jongens geblesseerd zijn. Je hebt maar elf spelers die je op kan stellen, maar van degenen die niet spelen zullen er altijd een paar gaan janken.


Ik stond daar zelf als trainer altijd boven. Ik zei tegen alle spelers wie er zou spelen en wie niet, maar ging niet uitleggen waaróm iemand niet speelde. Dat vond ik zulk slap gelul. Als je ernaast staat moet je dat accepteren, ik vond het achterlijk als je dat persoonlijk moest uitleggen.

‘Ik weet nog dat Theo van Duivenbode een keer het halve veld onder heeft gespuugd’


Nu moet ik zeggen dat het in mijn tijd als speler misschien ook wel makkelijker was dan tegenwoordig. Natuurlijk had ik er de tering in als ik niet speelde, maar ik had spelers als Willem van Hanegem en Wim Jansen voor me. Dat was het beste middenveld van Europa. Je moest dan wel een enorme plaat voor je kop hebben als je niet snapte waarom je ernaast stond.


Het waren sowieso andere tijden dan tegenwoordig. Bij ons waren de eerste twee weken van het seizoen bijvoorbeeld echt meedogenloos, sommige jongens stonden dan echt te kotsen tijdens de training. Ik weet nog dat Theo van Duivenbode een keer het halve veld onder heeft gespuugd.


We trainden in die tijd vaak wel drie keer per dag, dat gebeurt tegenwoordig niet meer. We begonnen ’s ochtends vroeg met een bosloop. Iedereen liep dan nog met zijn ogen half dicht, terwijl Ernst Happel met zijn fietsje achter ons aanreed. Gezellig was het allemaal niet, maar uiteindelijk waren we wel helemaal fit voor de competitie.

Jan Boskamp


Liever ‘Ridge’
of toch ‘Hapsie’?


‘Zijn liefde voor de club zat zó diep...’